Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

22-02-2023 14:46
Halı Temizliği Nasıl Yapılır?

Halı temizliği yapmak, herhangi bir temizleyici ile yapılmaması gereken bir işlemdir. Halı temizliğinde dikkat edilecek en önemli noktalardan biri ise, halının hangi  ip çeşitlerinden yapıldığıdır. Halıda bulunan ip çeşitlerine uygun olmayan yüzey temizleyicileri, halının rengini soldurabilir ve desenlerini bozabilir. Etkili bir halı temizliği yapabilmek için öncelikle, halının elektrikli süpürge yardımı ile birlikte, tozlardan arındırılması gerekmektedir.

Halının önden süpürülmesi, yıkama anında tozların, halıya yapışmasını önleyecek ve yıkama için ön hazırlık oluşturacaktır. Halının elektrikli süpürge ile süpürüldükten sonraki aşamasında ise, göze batan lekeleri bez ile ovmak geliyor. İçerisinde ağartıcı maddelerin bulunmadığı bulaşık deterjanını, ılık su ile ıslanmış olan beze dökülmesi gerekmektedir. Sonrasında ise, ılık su ve ağartıcı bulunmayan deterjan barındıran bez yardımıyla, halıda bulunan lekelerin ovulması gerekmektedir. Bu işlemde dikkat edilecek en önemli nokta, ılık su kullanımı ile birlikte, lekenin fazla sert bir şekilde ovulmamasıdır.

Göze batan lekelerin de hafif bir şekilde ovulması sonrasında, halı için üretilen sabun veya toz temizleyici maddelerini, halının farklı bölgelerine dökülmesi gerekmektedir. Halıya etraflıca dökülen halı için üretilmiş olan temizlik maddeleri, ılık su ile karışmalı ve halının içerisine işlemelidir. Bu işlem için, bir kova ılık suyu, halıya dökmek gerekmektedir. Bu anlamı ile birlikte, halıda bulunan halı temizlik tozları ve sabun halının içerisine işleyerek, tozlardan arınmasına yardımcı olacaktır. Bu noktada, halı yıkamak için bir diğer en önemli nokta olan, halı silme işlemi gelmektedir.

Halı Nasıl Silinir

Halı silmek, oldukça özen gerektiren ve doğru temizleyicilerin kullanılmasını gerektiren bir iştir. Bu anlamı ile birlikte, fazla sert ve hızlı silinen halılarda, renk solmaları ve ağarmalar görülebilmektedir. Doğru bir halı silebilme işlemi için, fazla sert olmayan liflerin kullanılması gerekmektedir. Lifler, halı yüzeyinin aşınmasını önleyerek, halının detaylı bir şekilde silinmesinde oldukça etkilidir.

Lif, yapısı gereği, halının aralarına kolayca girebilir ve temizleyebilir. Bu anlamı ile birlikte, halıların lif yardımı ile silinmesi gerekmektedir. Halı silme işlemi, ne sert bir şekilde ve ne de çok yumuşak bir şekilde yapılmalıdır. Halılar için üretilen özel başlıklı fırçalar yardımı ile birlikte de, halı silme işlemi sorunsuz bir şekilde yapılabilmektedir.

Durulama işlemlerinde ise, halının kademe kademe katlanması ve özellikle güneş alan bir bölgeye, dik bir şekilde konularak, kurumaya bırakılması gerekmektedir. Dik bir şekilde bekletilen halı, 3 ila 4 saat aralığında suyunun iyice sızmasından sonra, tamamen açılarak, balkon demirleri gibi bir yapıya asılması gerekmektedir. Bu işlem, halının hava alarak, kurumasını sağlamak için yapılmaktadır.

Ortalama büyüklükteki bir salon halısının, tamamen kuruma süresi ise, 1 gün ile 2 gün aralığında farklılık gösterebilmektedir. Halının özellikleri, kullanılan ip çeşidi gibi faktörler, halının kuruma durumunu etkileyen yegâne faktörler arasındadır.

Bambu Halı Nasıl Yıkanır? & Bambu halı nasıl temizlenir?

Bambu halılar, klasik ev halılarına göre daha narin dokuda bulunmaktadırlar. Bu anlamıyla birlikte bambu halı yıkamasında, dikkat edilecek noktalar bulunmaktadır. Öncelikle, ağartıcı bulunan deterjan ve kimyasal yüzey temizleyiciler, bambu halının hiçbir yüzeyine temas ettirilmemelidir. Bambu halıların temizliğinde kullanılan ve sıkça tercih edilen temizleyici ise, doğal bir yapıda bulunan, halı şampuanı köpüğüdür.

Halı şampuanı köpüğünü yumuşak bir bez ile bambu halı yüzeyi dokuma yönüne göre silinerek temizlenmelidir. Bambu halı yüzeyine, herhangi bir ovulma işlemi yapılmamalıdır. Bambu halıların yüzeyleri klasik halılara göre daha hassas ve kullanılan temizlik malzemeleriyle birlikte, yıpranmaya meyillidirler. Kimyasal madde kullanmayınız.

Yıkama işleminden en iyi sonucu almak için halı yıkama servislerine verilmeli ve bambu iplik türünü bilen bir yıklamacı tarafından yıkanmalıdır.

Akrilik Halı Nasıl Yıkanır? Akrilik Halı Nasıl temizlenir?

Akrilik İplik halılar, iplik özellikleri sayesinde günlük kullanıma uygun ve temizliği kolay bir halı türüdür. Temizliği ne kadar kolay olsada yıkama esnasında kimyasal kullanılmamalı ve özen gösterilmedilir.

Halıya leke döküldüğünde eğer bu leke sıvı ise önce kağıt havlu ile üstüne tampo yaparak müdahale edip sıvının halı içinde sinmeden kağıt havlu ile emilmesini sağlamanız gerekiyor. Sonrasında halı şampuanı köpüğü ile dokuma yönüne göre silinerek temizlenmelidir. Oval şekilde ovulma yapılmamalıdır.

Yıkama işleminden en iyi sonucu almak için halı yıkama servislerine verilmeli ve akrilik iplik türünü bilen bir yıklamacı tarafından yıkanmalıdır.

 

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.