Halı Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

30-01-2023 13:53
Halı Metrekaresi Nasıl Hesaplanır?

Halı metrekaresini hesaplanması, halının serileceği alan ile ilgili bir konudur. Bu anlamı ile birlikte, mutfak, hol, salon ve yatak odası halılarının metrekareleri, farklı hesaplanmaktadır. Halı metrekaresinin farklılık göstermesinin nedeni, evde veya işletmelerde serilecek olduğu konum ile alakalı bir konudur. Halı metrekaresinin hesaplanması için, öncelikle halının etiketine göz atılması gerekmektedir.

Halıların etiketlerinde, en ve boy oranları belirtilmiştir. Bazı durumlarda ise, halının en ve boy oranları, etiketinde yazmayabilir ve halıda etiket ile karşılaşılmayabilir. Bu gibi durumlarda ise halı, metre ile ölçülmeli ve en ve boy oranlarının, manuel olarak ölçülerinin alınması gerekmektedir. Halının en ve boy ölçülerine ulaşıldıktan sonraki işlemden sonra, alınan en ve boy ölçülerinin birbiri ile çarpılması gerekmektedir. Halı metrekaresi hesaplamada dikkat edilecek en önemli noktalardan biri, halının en ve boyunun doğru bir şekilde alınması işlemidir.

Halının en ve boy ölçüleri, birbiri ile çarpıldıktan sonraki aşamada, çıkan sonuç 10.000’e bölünmelidir. En ve boy oranlarının çarpılması sonrasında, çıkan sonuç 10.000’e bölündüğünde, halının metrekaresi hesaplanmış olacaktır. Halı metrekaresihesaplayabilmek için, doğru ölçü aletlerinin kullanılması gerekmektedir. Halı ölçüsünün hesaplamalar ile çıkan metrekaresi, eğer küsuratlı çıkıyor ise, yakın olduğu küsuratız sayıya yuvarlanmaktadır. Halı üretimindeki standart olan ve popüler olarak üretilen metrekareler ise, sıkça sorulmakta ve merak edilen konulara arasında yer almaktadır. Bu anlamı ile birlikte, standart ve sık bir şekilde üretilen halı metrekarelerini, şu şekilde belirtebiliriz;

  • 150x230 = 3.45 m2
  • 160x230 = 3.68 m2
  • 170x240 = 4.08 m2
  • 200x290 = 5.8 m2
  • 200x300 = 6 m2

Belirttiğimiz halı ölçüleri, fabrikalarda standart olarak üretilmekte ve en çok satılan halı metreleri olarak bilinmektedir.

Farklı Simetrik Tabanlar İçin Halı Ölçüsü Almak

Özellikle mutfak ve salonlarda, masa altı için alınacak halıların ölçülerinde, problemler yaşanabilmektedir. Bu anlamı ile birlikte, salon masası ve yemek masası altında kullanılacak halıların ölçüsünün, masaların kapladığı tabanın baz alınarak ölçümlenmesi gerekmektedir. Ölçümler, belirttiğimiz gibi en ve boy olarak alınmalı, birbiri ile çarpılmalı ve 10.000’e bölünmelidir. Tabanların farklı simetrik yapıları, kapladığı yeri değiştirmez ve dolayısı ile alacağınız ölçüler en nihayetinde, en ve boy şeklinde olacaktır.

160x230 Halı Kaç m2 - 4 m2 Halı Ölçüsü Nedir?

Halıların metrekareleri, 3, 4 ve 6 şeklinde hesaplanmakta ve belirttiğimiz ölçülerle satışa sunulmaktadır. Bu anlamı ile birlikte, 160x230 halı ölçüleri, 3,68 metrekareye denk gelmektedir. En yakın sayıya yuvarlandıkları için de, 4 metrekare halılar, 160x230 halı en ve boy ölçümlerine uyumludur. 4 m2 halı ölçülerinin boyutları ise, 160x230 boyutlarında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, halı ölçülerinin yanlış bir şekilde alınması, metrekare cinsinden kalıplarda, ciddi farklar oluşturabilmektedir.

200x290 Halı Kaç m2 - 6 m2 Halı Ölçüsü Nedir?

200x290 halıların kaç metre kareettiği, sıkça sorulmakta ve araştırılmaktadır. 200x 290, çarpılarak, çıkan sonuç 10.000’e bölünmelidir. Bu da halının kaç metrekare olacağını belirleyecektir. 200x 290 halı boyutları, 5,8 metrekare yani yuvarlanması ile birlikte, 6 metrekaredir. 6 metrekare ölçüleri ise, 200x290 olarak karşımıza çıkmaktadır. Halıların küsuratlı metrekareleri, yakın olduğu 3, 4, 5 ve 6 metrekarelere yuvarlanarak, standart bir şekilde üretilmektedirler.

Hem üretim alanında, hem de kullanıcı açısından bu durum, halıların kullanılmasında, oldukça önemli bir yere sahiptir. Bunun yanı sıra, (fabrika dışı) özel halı dokumacılarından, el dokumaları siparişi vererek, küsurata sahip ölçülere ulaşabilir ve istediğiniz ölçü boyutlarında halı yaptırabilmeniz mümkün hale gelebilmektedir.

Blog Etiketleri :
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.